Gjør en del av et lag gjennomsiktig

Ofte ser man i magasiner, ukeblader og plakater at en del av et bilde er blass og virker utvasket, men resten av bildet fremstår som normalt.


Det er flere måte å gjøre dette på i Photoshop. Ofte brukes teknikken med å
kopiere til et nytt lag den del av bildet som skal fremstå som normal, og deretter

trekke ned «Opacity» på laget under for å få ønsket effekt. Her følger en teknikk som gjør akkurat det samme, men som også viser at det faktisk går an å gjøre deler av et lag gjennomsiktig. Teknikken kan være nyttig til andre prosjekter også.I bildet til venstre ser vi originalbildet, mens til høyre har vi gjort en del av bildet gjennomsiktig. Vi beviser det med at tekstlaget faktisk ligger under bildelaget, og bildelaget har 100% «Opacity».Bildet er hentet fra Adobe Stock Photos.

Det første vi gjør er å kopiere bakgrunnslaget. Deretter skal vi fylle bakgrunnslaget med hvitt. Etter at vi har kopiert bakgrunnslaget, ser vi at kopien er valgt. Vi klikker i bakgrunnslaget for å velge dette som i illustrasjonen til venstre siden det skal fylles med hvitt.

Etter at vi har valgt bakgrunnslaget klikker vi menyvalget: ‘Edit’ > ‘Fill…’. Vi får da opp en dialogboks der vi velger hvit som fyllfarge.

Vi må nå klikke i kopilaget for å gjøre det aktivt, og vi skal nå gjøre dette laget delvis gjennomsiktig.

Vi velgermarkeringsverktøyet fra verktøypaletten, og lager en markering i bildet der vi ønsker at fokus skal være.

Siden det er området rundt som skal gjøres gjennomsiktig, må vi snu markeringen. Det gjør vi ved å klikke menyvalget: ‘Select’ > ‘Inverse’.

Tips: Legg merke til at alle menyvalg som har en hurtigtastkombinasjon har denne beskrevet til høyre i menyene.

Etter at vi har snudd markeringen klikker vi på nytt menyvalget: ‘Edit’ > ‘Fill…’. Vi er nå inne i samme dialogboks som tidligere, men denne gangen velger vi «Clear» som «Blending Mode» og en «Opacity» på 60%. Når det gjelder «Opacity», så må man prøve seg fram hvor mye man ønsker. Som vi ser, så finnes det ikke noe forhåndsvisning av dette verktøyet. Men… det spiller ingen rolle. Det finnes alltid løsninger.

Rett etter at vi har gått ut av dialogboksen for «Fill», kan vi klikke menyvalget: ‘Edit’ > ‘Fade Fill…’. I den lille dialogboksen vi får opp kan vi nå justere hvor mye effekt vi ønsker av «Fill»- verktøyet. Velger vi 0% «Opacity», er det akkurat det samme som å si at vi ønsker 0% ugjennomsiktighet (100% gjennomsiktig). Velger vi 100% «Opacity» sier vi at vi ønsker 100% ugjennomsiktighet (ikke gjennomsiktig i det hele tatt), og vi ser at området blir helt hvitt. Dette på grunn av at bakgrunnslaget er hvitt. I eksemplet lar jeg «Opacity» stå på 60% som allerede valgt.

Tips: «Fade»- kommandoen kan benyttes etter en rekke verktøy, som filter, justeringsverktøy, pensler etc, men må benyttes med en gang. Gjør man noen endringer etter en justering, vil «Fade»- kommandoen ikke være tilgjengelig.

Vi oppdager nå at det gjennomsiktige området ble litt for gjennomsiktig, og kanskje vi skulle ha brukt «Fade»- kommandoen allikevel. Nå er det for sent. La oss si at vi har gjort endringer i bildet og «Fade»- kommandoen er ikke lenger tilgjengelig. Vi kan da kopiere laget, og vi ser at den gjennomsiktige delen kommer tydeligere frem. Vi synes det er litt for mye og velger 50% «Opacity» for dette laget i lagpaletten.

Tips: Hvis du vil ha det gjennomsiktige i bildet tilbake til normal, kan du kopiere laget flere ganger.

Vi skal nå lage en tynn ramme rundt det området som er i fokus, og da må vi snu markeringen igjen ved igjen å klikke menyvalget: ‘Select’ > ‘Inverse’ . Deretter velger vi: ‘Edit’ > ‘Stroke…’.Vi har her valgt sort farge og en rammetykkelse på 2 piksler. Merk også at «Location» står på «Inside» siden vi i dette tilfellet ønsker at rammen skal komme innenfor markeringen.

Tips: Hvis du har fjernet markeringen, trenger du ikke bruke tid på å lage en ny som passer akkurat der den gamle var. Klikk menyvalget: ‘Select’ > ‘Reselect’, og den forrige markeringen blir aktiv igjen.

Men hvordan ser vi at den delen av laget som ser utvasket ut virkelig er gjennomsiktig? Vi klikker i det hvite bakgrunnslaget og velger tekstverktøyet fra verktøypaletten. Deretter klikker vi i bildet og legger til den teksten vi ønsker. Jeg har i eksemplet lagt til en tekst med en font som heter «Biackham Script Pro», hvilket er en «Open Type» skrift fra Adobe.

Og her er resultatet. Vi ser at teksten som ligger i det nest nederste laget vises gjennom de to lagene som har et gjennomsiktig felt. Mulighetene med denne teknikken er mange. Det er bare å prøve seg fram. En effekt som i noen tilfeller kan forsterke intrykket er å gi det gjennomsiktige området en liten dose «Gaussian Blur».

Have Fun!

Paul Konradsen paul@parakon.no

Kommentarer ikke tilgjengelig.