Arkiv for november, 2007

Hvor stor er egentlig bokstavene? Hva er 9 eller 36 punkt

Logo Typografi

Etter hvert som vi blir kjent med diverse tekstbehandlingsprogrammer og andre typer programmer hvor man kan angi skriftstørrelse (typografi: skriftgrad), så vet man omtrent hvor stor teksten blir når man skriver ut et dokument. Allikevel kunne det vært interessant å vite nøyaktig hvor stor de forskjellige skriftstørrelsene er i millimeter.

(mer…)

Fontutjevning i OSX

Logo Tiger

I forrige gjennomgang gikk vi gjennom kantutjevning for skrift i Windows, med en rekke valg vi kunne benytte oss av. I OSX har vi også muligheten til å justere kantutjevningen for skrifttyper, og fremgangsmåten er litt enklere. Utjevningen kalles «Fontutjevning» i Apples operativsystem, og i denne gjennomgangen skal vi se hvordan vi justerer dette i OSX.

(mer…)

Kantutjevning av skjermskrifter i Windows

Logo Vista

Ved å lage jevnere overganger på skriftkantene til skrift som vises på dataskjermen, gjør man teksten lettere å lese og dermed kan vi også unngå å anstrenge øynene hvis vi sitter lenge foran dataskjermen. Teknikken heter ClearType og fungerer best med LCD- skjermer. Det var Microsoft som i januar 2000 lanserte ClearType, og har vært tilgjengelig i Windows XP siden oktober 2001.

(mer…)